Sağlık Üzerine Bilgiler ve Yararlı İçerikler

Sıhhat bir tek bireyin vücudunda hastalık ve sakatlığın olmayışını değil, kişinin bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olmasını ifade etmektedir.

Sağlık genellikle hasta olmamakla eşanlamlı olarak düşünülür ancak bu noksan bir tanımdır. Zira bir insanın o anda hasta olmaması ya da kendini hasta hissetmemesi sıhhatli olduğu anlamına gelmez. Mesela bugün oldukça sıhhatli görünen bir insan ertesi gün kalp krizi geçirebilir. Doğaldır ki bu kriz, sıhhatli görünümün altında yatan bir hastalığa ya da işlev bozukluğuna bağlı olarak ortaya çıkmıştır. Öte taraftan, o an iyi durumda olmayan bir insanın da sağlıksız olduğu söylenemez. Mesela, taşıt tuttuğu için midesi bulanan ve kendini fena hisseden bir insan normal olarak sağlığını yitirmiş değildir. Taşıttan inip bir süre dinlendiğinde vücut işlevleri eski uyum ve dengesine yeniden kavuşacaktır. Demek ki sıhhatli olmak, kronik ya da süreğen bir hastalığı olmamakla aynı anlamdadır denebilir.

Bütün dünyadaki sıhhat sorunlarıyla ilgilenen, Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Sıhhat Örgütü ya da İngilizce adının (World Health Organization) kısaltmasıyla WHO, sıhhat için daha kesin ve geniş kapsamlı bir tarif yapmıştır. Bu tanıma bakılırsa sağlık, hasta ve sakat olmamanın ötesinde, fizyolojik, ruhsal ve toplumsal açıdan tam anlamıyla uyumlu ve dengeli olmak anlama gelir.

Dünya sıhhat örgütüne bakılırsa sağlığın 3 temel ölçütü nedir?

  1. Bedensel iyilik: Vücüdu oluşturan doku ve organlarda eksiklik, işlev bozukluğu, mikrop taşıma gibi durumların olmaması hali.
  2. Ruhsal iyilik: Yaşına uygun olarak düşünebilen, düşündüklerini anlaşılır şekilde ifade edebilen, başkalarını anlayabilen, yerinde ağlamasını ve gülmesini bilen, güçlüklerle savaşım edebilen, koşullara uygun hareket edebilen, başarılarda mutlu olup başarısızlıkları kabullenebilen, kendisiyle barışık olma hali.
  3. Sosyal iyilik: Nerede, nasıl davranacağını ve sorumluluklarını bilen, insanlarla iyi ilişkiler içinde olup büyüğünü, küçüğünü sevmiş olarak hoşgörülü davranan, çevresiyle barışık olma halidir.

Sıhhat hizmetleri nedir?

Sıhhat hizmetleri, fert ve toplumun sıhhatli, uzun ömürlü olmasını ve verimli çalışmasını sağlar. Bu amaçla sıhhat hizmetleri yürütülür. Sıhhat hizmetleri şunlardır:

  1. Koruyucu sıhhat hizmetleri
  2. Tedavi edici sıhhat hizmetleri
  3. Esenlendirici sıhhat hizmetleri (rehabilite edici)dir.

Sözlükte sıhhat ne anlama gelmektedir ?

  1. Vücudun hasta olmaması durumu, vücut esenliği, esenlik, sağlık, afiyet.
  2. Vücudun iyi veya fena olması durumu.
  3. Sağ, canlı, diri olma durumu.

Daha çok sıhhat ile ilgili yazı okumak için sitemizi inceleyebilirsiniz. https://www.qargamel.com/saglik/